Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija je grana stomatologije koja se bavi sanacijom Vaših karijesom zahvaćenih zuba sa minimalno invazivnim metodama.

Karijes je oboljenje tvrde zubne supstance. On se jedino može sanirati mehaničkim uklanjanjem karijesno razmekšalog dela zuba. Nakon uklanjanja karijesa sve do čvrste zubne supstance, dobijamo takozvani kavitet.

Kavitet je neophodno popuniti ispunom (plombom) da bi se dobio prirodni izgled zuba pre nego što je bio zahvaćen karijesom. Pored sanacije karijesa, u konzervativnu stomatologiju spada i lečenje zuba, tj. kad je karijes zahvatio i sam nerv.U našoj ordinaciji, za popunjavanje kaviteta koristimo najsavremeniji kompozit Japanske proizvodnje "GRADIA DIRECT".
Karakteriše ga odlično rubno zatvaranje, otpornost na habanje i odlična transparentnost, što mu omogućuje stapanje sa zubom i na taj način postaje nevidjiv.Lečenje zuba (Endodoncija)Ukoliko se karijes ne sanira na vreme, dolazi do infekcije tj. zapaljenja zubnog živca (pulpitisa).

Pulpit je izuzetno bolan za pacijente i to je upravo ono što pacijente primora da se jave stomatologu.

Lečenje je postupak uklanjanja inficiranog sadržaja iz komore nerva i popunjavanje tog prostora adekvatnim ispunom. Nakon toga se izgubljeni deo zuba nadoknađuje plombom.

Važna napomena: zubi kojima je izvađen nerv imaju znatno slabiji biološki potencijal i zato su podložniji frakturama. U našoj ordinaciji lečenje obavljamo najsavremenijom tehnikom i aparatom kao što je ENDOMOTOR. Sa ovim aparatom možemo da najsigurnije i najpreciznije obradimo kanale korena, što je od presudnog značaja kod lečenja zuba.