Estetska stomatologija

U savremenom svetu lep osmeh je imperativ, a on podrezumeva pre svega zdrave zube i desni. Osim što su zdravi, zubi bi trebalo da su lepo oblikovani, pravilno raspoređeni i da su zadovoljavajuće boje, kako bi Vaš osmeh bio neodoljiv.

Ukoliko Vas je priroda obdarila lepim osmehom, tu smo da Vam savetima i profesionalnom negom pomognemo da takav i ostane, ali ako ste nezadovoljni izgledom Vaših zuba posetite nas. Zajedno sa našim lekarima razmotrite neke od terapijskih metoda koje će udovoljiti Vašim estetskim zahtevima, a pri tom neće ugroziti Vaše zdravlje!

Beljenje zubaVeliki broj ljudi je nezadovoljan bojom svojih zuba. Boju zuba nasleđujemo od roditelja, ali na boju itekako utiču drugi faktori. Faktori koji utiču na boju zuba su: pigmenti iz hrane i pića (crveno vino, koka kola, kafa, čaj), loše navike (pušenje), pojedini lekovi (tetraciklini, naročito ih trebaju izbegavati trudnice jer se vezuju za kalcijum, kao i deca dok traje mineralizacija stalnih zuba), ali i neka opšta oboljenja. Postoje dve metode beljenja zuba, a to su ordinacijsko i kućno (noćno) beljenje.
Za obe metode koriste se isti preparati (vodonok peroksid ili karbamid peroksid), razlika je u koncentraciji preparata. Na stomatologu je da proceni koja je metoda indikovana za pacijenta. Nijedna tehnika, nijedan preparat ma koje koncentracije Vam neće dati blještavo bele zube, dakle Holivudski "total white' osmeh se ne postiže beljenjem zuba, nego izradom krunica i venera.

Ordinacijsko beljenjeZa ordinacijsko beljenje se koriste visoke koncentracije preparata vodonik peroksida ili karbamid pedoksida. Prednost ordinacijske metode je brzina postizanja efekata, kao i kontrola rada.
Pre nanaošenja preparata, desni je neophodno zaštititi, postupak nanošenja gela se ponavlja tri puta u trajanju od 15 minimalno, maksimalno četiri puta u jednoj poseti. Ceo tretman se može ponoviti u narednih nekoliko dana u zavisnosti od zelje pacijenta i nijanse koja se želi postići. Zubi su nakon ovoga osetljivi, a stepen bola je individualan, kao i sam efekat beljenja zuba.

Kućno beljenjeKućno (noćno) beljenje je veoma popularna metoda. Za nju se koriste preparati niske koncentracije vodonik-peroksida ili karbamid peroksida.Takođe je neophodno napraviti individualni splint (trej), koji se noću puni gelom i postavlja na zube. Sam tretman može da traje od jedne nedelje, pa do mesec dana, zavisno od prebojenosti zuba. Zubi su osetljivi i kod ove metode, ali ta osetljivost je daleko manja.

VAŽNA NAPOMENA: PUN EFEKAT BELjENjA SE VIDI NAKON DVE NEDELjE OD TRETMANA. BELjENjE JE KOMPLEKSNA INTERVENCIJA, PA JE NE TREBA OBAVLjATI BEZ NADZORA I PREPORUKE STOMATOLOGA!

Beljenje avitalnih zubaNakon endodonskog lečenja zuba (vađenja nerva), zub menja boju, postaje taman, a samim tim veoma uočljiv. Za beljenje ovakvog zuba postoje dva načina.
Prvi je korišćenje visoke koncentracije gela sa zaštitom okolnih zuba i desni. Drugi način je takozvana "šetajuća tehnika", stomatolog unosi gel unutar zuba i zatvara ga privremenim ispunom, gel tako stoji do sedam dana, a ukoliko je potrebno postupak se ponavlja.
Definitivan ispun se stavlja nakon deset dana od završetka tretmana.

KOMPOZITNE FASETE I PORCELANSKIH VENIRINekad je zubno tkivo toliko oštećeno da je izrada estetskog ispuna na njemu praktično nemoguća, a beljenje ne daje željene rezultate. Jedan od načina rešavanja ovakvog problema je izrada kompozitnih faseta ili porcelanskih venira, koji ispunjavaju visoke estetske zahteve.

Kompozitne fasete izrađuju se tokom jedne posete stomatologu. Zahtevaju pripremno brušenje zuba, kompozit se direktno nanosi na brušeni deo i tako se modeluje. One su jeftine, estetski efekat je dobar, ali im je rok trajanja ograničen.

Porcelanski veniri izrađuju se u dve posete stomatologu. Ali oni zahtevaju brušenje prednje strane zuba. Nakon toga se uzima otisak postojećeg stanja i veniri se izrađuju u laboratoriji. Cementiraju se specijalnim cementom i dugotrajni su. Daju odličan estetski efekat.

Zubni nakitUkoliko Vaš osmeh zelite dodatno da ulepšate, to možete postići zubnim nakitom. Intervencija je upotpunosti bezbolna i neinvazivna - zub se ne brusi! Cirkoni različitog oblika i boja ulepšaće Vaš osmeh za samo nekoliko minuta koliko traje intervencija. Zubni nakit ne otežava održavanje oralne higijene i ne stvara osećaj stranog tela u ustima.